Turkije geeft vrijstelling op BTW voor Turken in Europa

Turkije geeft vrijstelling op BTW voor Turken in Europa

Turken die definitief terugkeren naar Turkije krijgen een belastingvrijstelling voor verschillende soorten goederen waaronder auto’s en gebruikte huishoudelijke apparaten. Ook mindervaliden kunnen al hun goederen (rolstoelen, enz)  kosteloos Turkije invoeren, zonder ook maar een cent belasting te betalen. 

Vrijstelling douanekosten voor wie?
De regeling is ook geldig voor Turken die in het buitenland werken of ‘buitenlanders’ die hebben gekozen voor een Turkse nationaliteit. Bedrijven of personen die definitief verhuizen naar Turkije komen ook in aanmerking voor deze regeling. De vrijstellingsregeling voor deze douanekosten is inmiddels in werking getreden vanwege een officiele aankondiging van deze regeling.

Lees verder onder foto
Minimaal 24 maanden in het buitenland woonachtig
Turken die minimaal 24 maanden in het buitenland hebben gewoond, en daarna definitief kiezen voor Turkije komen in aanmerking voor deze regeling van vrije verkeer van goederen. Ook ‘niet-Turken’ die hun buitenlandse woonplaats wijzigen in een Turkse stad komen in aanmerking voor deze regeling, mits ze een aanvraag hebben gedaan voor een Turkse nationaliteit.

Goederen niet oudere dan 36 maanden
De goederen die in aanmerking komen voor deze regeling mogen niet ouder zijn  dan 36 maanden (inclusief productiejaar). Voor invoering van deze goederen zal rekening gehouden worden een gezins-regeling, zodat men zeker weet dat het niet voor commerciele doeleinden gebruikt zal worden.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

  • Je moet niet langer dan 6 maanden in Turkije gewoond hebben (wanneer je definitief terugkeert)
  • Als je minder dan 45 dagen hebt gewoon in Turkije (in een kalenderjaar) dan wordt dit opgeteld op je tijd dat je in het buitenland hebt gewoond.
  • Regeling geldt niet voor Turken die minder dan 24 maanden in het buitenland hebben gewoond
  • Regeling geldt ook niet voor Turken die vanwege een huwelijk een Turkse nationaliteit hebben verkregen.
  • Auto’s en andere vervoersgoederen die zakelijk gebruikt worden komen niet aanmerking

De regeling voor het invoeren van rolstoelen en vergelijkbare apparatuur gaat pas over 60 dagen in. Alle andere goederen (auto, huishoudelijke apparatuur) komen nu al in aanmerking voor deze regeling.
ReactiesRelated Articles

Opmars Turkse broodjesketen Simit-Sarayi

De Turkse broodjesketen gaat volgend jaar 200 nieuwe winkels open. Reacties

Logisch dat VVD’er Dilan Yesilgoz anti-Turks is

Dilan Yesilgoz, een zeer liberale ‘Turkse’ dame Wie Dilan Yesilgoz niet helemaal kent of nog nooit van gehoord heeft denkt dat

Nieuwste Mercedes AMG GT 4-deurs is aangekomen in Nederland

Floris Hoefsloot kwam gisteren met de mededeling dat Stern Auto als eerste in Nederland de Mercedes AMG GT 4-deurs heeft