D66 vraagt door op aanpak laaggeletterdheid

D66 vraagt door op aanpak laaggeletterdheid

2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd en 1 op de 7 VMBO’ers verlaat de middelbare school met een te laag taalniveau. Ook na hun MBO-opleiding kunnen veel jongeren bijvoorbeeld een eenvoudige instructies niet lezen. Deze mensen lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook (klein)kinderen voorlezen. Aan de vooravond van de week van de alfabetisering vraagt D66 raadslid Mattijs Loor aan het college hoe het met de aanpak van laaggeletterdheid in Arnhem gaat.

HaberArnhem.nl zoekt nieuwe investeerder | info @ haberarnhem.nl

D66 wijst al jaren op de problematiek van laaggeletterdheid in Arnhem, en vindt daarbij steevast een meerderheid van de raad aan haar zijde. Arnhem kent bijvoorbeeld al vijf jaar een bondgenootschap tegen laaggeletterdheid. “Met al deze mooie plannen en overleggroepen zou het probleem inmiddels goed in beeld moeten zijn”, stelt Loor. “En er zou zicht moeten zijn op concrete resultaten.”

Maatschappelijk probleem

Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem, omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Deze mensen hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

Uw reclame ook hier te zien?

Beter perspectief

D66 vraagt het college naar de stand van zaken en haar ambities. Zeker bij jongeren moet duidelijk zijn om wie het gaat en wat eraan gedaan kan worden, voordat het tot schooluitval of jeugdwerkeloosheid leidt. “Een betere taalvaardigheid draagt bij aan het krijgen en houden van een baan, het voltooien van een opleiding, en een makkelijker dagelijks leven. Een beter toekomstperspectief, en minder afhankelijkheid van de gemeente”, benadrukt Loor.


ReactiesRelated Articles

Marcouch komt met een speciale Ramadan corona boodschap

Burgemeester Marcouch hecht veel waarde aan belangrijke dagen van Arnhemmers en niet-Arnhemmers. Je kunt veel van deze man vinden, maar

Extra geld voor Arnhemmers die getroffen zijn door corona

Inwoners van Arnhem die opeens te maken hebben met een sterke inkomensdaling kunnen extra geld krijgen van de gemeente Arnhem.

Andeweg (D66) en Combee (VVD) willen dat Museum Arnhem weer snel opent

D66 in de gemeenteraad wil heel graag dat het Museum Arnhem weer snel opent. Het museum zit nu dicht na