Burgers’ Zoo neemt afscheid van olifant Rekka

by AMS97531A123 | 25 april 2019 09:21

Woensdag heeft Burgers’ Zoo in overleg met dierenartsen en biologen besloten om olifant Rekka te euthanaseren. De oude circusolifant had last van een tumor in haar blaas en afgesleten tanden. (via HouVanArnhem.nl)[1]

“Binnen het Europese fokprogramma voor Aziatische olifanten voorzien wij oudere, vaak zeer dominante olifantenkoeien van een welverdiende oude dag. Wij hebben na uitvoerig overleg tussen dierenarts, biologen en dierverzorgers helaas de beslissing moeten nemen om olifant Rekka woensdag 24 april 2019 om dierwelzijnsredenen te euthanaseren.” laat de dierentuin weten op hun site.

Intensieve zorg

Olifant Rekka is naar schatting ruim vijftig jaar oud geworden en leefde in Arnhem samen met Pinky die ongeveer even oud is. Rekka kreeg al jarenlang intensieve zorg van de dierenarts, biologen en dierverzorgers. Bij haar is eerder een tumor in de blaas geconstateerd, maar met pijnstillende medicijnen heeft de olifant hier nauwelijks last van en kan zij al het natuurlijke gedrag vertonen dat normaal is voor olifanten. De afgelopen weken at Rekka echter steeds slechter en  begon ze helaas ook sterk te vermageren. Olifanten kunnen hun kiezen zes maal in hun leven wisselen en Rekka is aan haar laatste serie bezig. Deze kiezen waren door het intensieve dagelijkse gebruik inmiddels behoorlijk afgesleten. Dat verklaart deels waarom het eten steeds moeizamer ging. Ondanks alle dagelijkse zorg en toewijding van haar vaste verzorgers lukte het niet meer om Rekka beter te laten eten en vertoonde het dier ook erg lusteloos gedrag dat zorgen baarde.

Voordat Rekka in Burgers’ Zoo van haar oude dag mocht genieten, had het vrouwtje helaas al een roerig leven achter de rug. Rekka werd door de Duitse autoriteiten om welzijnsredenen in beslag genomen bij een Duits circus, waarna wij werden verzocht om haar op te vangen en haar van haar oude dag te laten genieten. Rekka knapte zienderogen op en vertoonde weer steeds meer natuurlijk olifantengedrag. Jarenlang leefde ze een onbezorgd leventje samen met de andere oude olifantenkoe Pinky. De afgelopen weken is haar toestand echter flink verslechterd. Na een uitgebreid onderzoek door de dierenarts en uitvoerig overleg met alle betrokken biologen en dierverzorgers zijn ze tot de slotsom gekomen dat Rekka op dit moment geen olifant-waardig bestaan meer leidt. De dierenarts brengt Rekka woensdag eerst onder narcose, waarna hij haar vervolgens zal euthanaseren.

Endnotes:
  1. HouVanArnhem.nl): http://houvanarnhem.nl/burgers-zoo-neemt-afscheid-van-olifant-rekka/

Source URL: https://haberarnhem.nl/2019/04/25/burgers-zoo-neemt-afscheid-van-olifant-rekka/