Burgemeester Ahmed Marcouch opent vernieuwd zwembad Bio Vakantieoord

Burgemeester Ahmed Marcouch opent vernieuwd zwembad Bio Vakantieoord

Op woensdag 19 juni opende burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem het vernieuwde zwembad van het Bio Vakantieoord. Het zwembad, een rijksmonument naar ontwerp van de wereldberoemde architect J.J.P. Oud uit de jaren ’60, werd volledig gerenoveerd en verduurzaamd. De komende zomer is het therapeutische bad, voorzien van een verstelbare bodem en tilliften, weer volledig beschikbaar voor gezinnen met gehandicapte kinderen die op Bio Vakantieoord verblijven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Modern monument
Architect J.J.P. Oud geldt als een van de belangrijkste architecten van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen. In zijn ontwerpen voor het toenmalige Bio Herstellingsoord greep hij terug op de lichte en strakke architectuur uit zijn vroege werk, gecombineerd met de heldere, primaire kleuren van De Stijl. Adjunct-directeur Mark van Westerlaak van Factor Architecten: “Het is een eer, maar ook een uitdaging, om aan zo’n renovatie te werken. Hoe combineer je de oorspronkelijke architectuur met de technische eisen van deze tijd? De zwembadtechniek en de energiehuishouding van het gebouw hebben we immers grondig aangepakt. Gelukkig konden we hierin heel goed samenwerken met de gemeente Arnhem en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.”

Erfgoed en gebruik
Stichting Bio biedt gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind een ontspannen vakantie. Belangrijk is dat de beperkingen tijdens de vakantie even niet leidend zijn. Ook daarom was een aanpassing van het gebouw noodzakelijk. Architect Annette Weerts: “Met de renovatie herstellen we de structuur van het ontwerp: een dichtgebouwde doorgang van de entree naar het zwembad toe is weer open en de oorspronkelijke symmetrische opzet komt terug. De kleurrijke, lichte architectuur van Oud combineert heel mooi met de vrolijke, onbezorgde speelruimte die Bio de kinderen wil bieden. De nieuwe elementen in het gebouw zijn – in de geest van Oud – ook licht en kleurrijk. ┬áBij elke aanpassing staat de bruikbaarheid voor kinderen met een beperking centraal.”

Verduurzaming met hulp van donateurs en vrijwilligers
Om de verduurzaming en modernisering van het zwembad mogelijk te maken, was Stichting Bio volledig afhankelijk donateurs en vrijwilligers. Verduurzaming is voor de organisatie extra belangrijk, omdat daarmee ook op toekomstige energielasten wordt bespaard. Een deel van het sloopwerk bij de renovatie werd gedaan door vrijwilligers. Directeur Frans Wientjes van Stichting Bio: “We zijn bijzonder trots dat wij de financiering vanuit het bedrijfsleven, fondsen en de betrokken leveranciers rond hebben kunnen krijgen. Daar zijn we enorm dankbaar voor.” Ook Factor Architecten verrichtte de werkzaamheden voor de renovatie kosteloos. Mark van Westerlaak: “Wij vinden het vanzelfsprekend dat je als bedrijf bijdraagt aan maatschappelijke doelen. Dat we dat in dit interessante project konden doen, maakte het voor ons nog mooier.”

Reacties


Tags assigned to this article:
arnhemmatthijs loornieuws

Related Articles

Bekende schoonheidsspecialist opent bijzondere locatie in Arnhem

De concurrentie onder de schoonheidssalons in Arnhem is heviger aan het worden. Een van de grote spelers in Nederland, DermaClinic,

Broer van ex-PvdA raadslid Nevin Dikici overleden

De broer van ex-PvdA raadslid Nevin Dikici is onlangs overleden in Arnhem. Namik Nadir Dikici overleed in het ziekenhuis (Rijnstate)

Dierense ‘Efsane’ daagt iedereen uit om het tegen hem op te nemen

Efsane stoot de een na de andere tegenstander van tafel en ze blijven maar komen. Reacties