De PvdA stelt raadsvragen over spookstudenten in Arnhem

De PvdA stelt raadsvragen over spookstudenten in Arnhem

In Binnenlands Bestuur dd. 15 Juli 2019 (http://m.binnenlandsbestuur.nl/nieuws/spookstudenten- kosten-steden-miljoenen.236786.lynkx) is sprake van zgn. spookstudenten. Dit zijn studenten, die zich niet inschrijven in de gemeente, waar ze studeren, wat sinds de afschaffing van de basisbeurzen niet meer verplicht is.


Spookstudenten mogen niet stemmen in hun studiestad, wat vooral t.a.v. gemeenteraadsverkiezingen van belang is.
Een ander gevolg is, dat studentensteden jaarlijks aanzienlijke financiële mislopen, omdat studentensteden per ingeschreven student Euro 1.200 ontvangen.




De PvdA vindt het belangrijk, dat alle Arnhemmers, jong en oud, hun stem laten horen bij de gemeenteraadsverkiezingen, zodat ze invloed hebben op hun directe leefomgeving en op alle maatschappelijke thema ́s, die op de agenda van de gemeenteraad staan.
De PvdA heeft hierover de volgende vragen:

  1. Kent het college de berichtgeving t.a.v. spookstudenten in onder andere Nijmegen, Utrecht, Wageningen, Delft en Amsterdam?
  2. Heeft het college enig idee hoeveel spookstudenten er in Arnhem wonen en zo nee, bent U bereid dit te onderzoeken?
  3. Weet het college waarom studenten zich niet inschrijven?
  4. Welke acties gaat het college ondernemen om studenten over de nadelen van niet-
    inschrijving in Arnhem voor te lichten? Kan het college hierbij ook en vooral het belang van
    het stemmen onder de aandacht te brengen?
  5. Is het college bereid te onderzoeken of het nog mogelijk is om bij de introductie van het
    komende studiejaar een (al dan niet ludieke) actie te organiseren? Indien dat niet haalbaar blijkt, kan dan de mogelijkheid om dit thema op een ander moment onder de aandacht te brengen onderzocht worden? Zou daarbij in overleg met studentensteden als Wageningen en Nijmegen in overleg getreden worden om van elkaar te kunnen leren?
  6. Kan het college een inschatting maken over het bedrag van de dreigende inkomsten is? Indien het dreigende mis te lopen bedrag substantieel is kan het college de raad voor het einde van het jaar over een plan van aanpak informeren?


Related Articles

Shi-La Lounge heeft per direct een nieuwe nieuwe eigenaar

De bekendste Shisha lounge van Arnhem heeft sinds een paar dagen een nieuwe eigenaar. General Manager Alper Bicer bevestigde aan

Turkse jongen vertelt vader dat hij homo is….

Deze Duitse-Turk vertelt zijn vader dat hij een relatie heeft. Zijn vader moet erom lachen met de vraag; “jij?”. Vervolgens

Kleine John onderzoekt hoe slim Arnhemmers zijn?

Kleine John was onlangs in Arnhem en onderzocht hoe slim Arnhemmers zijn? Dit leidde tot hilarische momenten bij de vreemdste

Geverifieerd door MonsterInsights