Waar mag je wel roken ondanks rookverbod horeca?

by AMS97531A123 | 24 mei 2020 22:56

Het zijn zware tijden voor horecaondernemers en bezoekers van horecagelegenheden. De handhaving van het rookverbod zou volgens de NVWA per 1 april 2020 ingaan, maar werd uitgesteld vanwege sluiting van alle horecagelegenheden door het coronavirus.

60.000 anderen zien dit ook maandelijks


Handhaving roodverbod vanaf 1 juni ?
Of de controleurs van de NVWA meteen vanaf 1 juni direct gaan controleren op het rookverbod is niet duidelijk. Dat zou natuurlijk heel extreem zijn, om na een wereldcrisis meteen te handhaven met dikke boetes.

Vanaf 1 april krijgen ondernemers een boete als de rookruimte nog in gebruik is als plek waar wordt gerookt. Althans voor het coronacrisis was dit het geval. De NVWA voert toezicht op het verbod op rookruimtes in de horeca. Maar dit geldt niet voor een terras in de buitenlucht.

Het terras moet wel aan een kant helemaal open zijn. Een terras in een overdekte winkelcentrum valt gewoon onder het rookverbod. En mag dus niet gerookt worden. Het terras moet voldoen aan de eisen[1] van de NVWA.



Rookverbod geldt niet voor alle shisha
Voor de shisha en waterpijprokers is er deels goed nieuws. Het rookverbod is alleen van toepassing als met de waterpijp tabak wordt gerookt. Als er geen tabak wordt gebruikt valt, de waterpijp niet onder het rookverbod. Dit geldt ook voor de e-sigaret omdat deze buiten het rookverbod valt, omdat er geen tabak in zit.

Waterpijp zonder tabak met fruit
Rook je een waterpijp of shisha met kruiden of gedroogde fruit, dan kun je dat blijven doen omdat er geen tabak in zit. Mocht je nog meer informatie willen dan is het verstandig om de website[2] van de NVWA te raadplegen.

Endnotes:
  1. eisen: https://www.nvwa.nl/onderwerpen/roken-en-tabak/uitzonderingen-rookverbod-buitenterrassen-rookruimten-priveruimten
  2. website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken/rookverbod-openbare-ruimten-werkplek-en-horeca

Source URL: https://haberarnhem.nl/2020/05/24/waar-mag-je-wel-roken-ondanks-rookverbod-horeca/