Een betaalbaar dak boven je hoofd

Een betaalbaar dak boven je hoofd

Een betaalbaar dak boven je hoofd. Het klinkt als een schot voor open doel: wie wil dat nu niet? Toch is het tegenwoordig eigenlijk de norm om een woning tegen een hoge huurprijs van een particulier af te nemen. Waarom? Omdat er domweg te weinig betaalbare huurwoningen op de markt zijn.

De afgelopen tijd heb ik met veel mensen gesproken over dit probleem. Zo vertelde Timo, een twintiger uit de gemeente Rheden, mij dat hij graag op zichzelf wilde wonen. Door het schrijnende tekort aan betaalbare woningen was hij echter genoodzaakt om nog lang bij zijn ouders te moeten blijven wonen. Een baan had hij zeker, maar zijn inkomen was niet toereikend genoeg voor een koopwoning. Of het stel Șaban en Mürüvvet; zij wilden graag van een dorp naar Arnhem verhuizen en liepen tegen een soortgelijk probleem aan. Jarenlange wachtlijsten en soms leek de situatie ronduit uitzichtloos. Door de hoge huurprijzen in de particuliere sector kunnen veel Gelderlanders niet sparen om de stap te maken naar een koopwoning en juist daar stagneert de woningmarkt.

60.000 anderen zien dit ook maandelijks

Wat kun je doen? Verhuizen? Geld lenen tegen torenhoge tarieven? Of toch tien jaar wachten tot je aan de beurt bent? Inderdaad; veel mensen weten het niet meer.

Het tekort op de betaalbare huurmarkt moet aangepakt worden door vooral starters door te laten stromen. Naar huurwoningen in een hoger segment of richting koopwoningen. Daarom vind ik dat de overheid aan zet is om deze groep een duwtje in de rug te geven door een financiële impuls beschikbaar te stellen.Waarom? Dat is heel simpel. Wanneer je een huis in een goedkoper segment wil kopen, tegenwoordig is dat om en nabij de twee ton, dien je eerst de kosten koper à €9000,- uit eigen zak neer te leggen. Dan hebben we het nog niet eens over de kosten voor de inrichting van je woning en laat staan het hebben van een financiële buffer voor eventuele tegenvallers.Ik hoor steeds vaker dat mensen verhuizen uit hun vertrouwde woonplaats. Ze kunnen het gewoonweg niet veroorloven om een huis, passend bij de gezinssituatie, te huren of te kopen. Zo had ik het net over Șaban, ik beschouw hem als een dierbare vriend. Ik heb hem en zijn vrouw zien vertrekken uit hun woonplaats, omdat er in de gemeente waar zij nu wonen een Starterslening van kracht is. Zij betaalden ruim €900 aan particuliere huur, terwijl ze nu na aanschaf van een koopwoning €750 aan hypotheeklasten kwijt zijn. Om het nog mooier te maken: dit bedrag is inclusief het aflossen van de Starterslening. Dit betekent dat dit jonge gezin een mooie start kan maken en een eigen huis met lagere maandlasten heeft.

Afgelopen jaar heb ik als woordvoerder Financiën van de Statenfractie van de PvdA mijn krachten gebundeld met onze woordvoerder Wonen, Jan Daenen. Je kan namelijk al in 33 Gelderse gemeenten een Starterslening krijgen, maar in 18 nog niet. Dit betekent dat het uitmaakt waar je in de provincie woont en niet iedere Gelderlander op dit punt gelijkwaardig behandeld wordt. Wij zijn dan ook tevreden dat wij, samen met onze gedeputeerde Peter Kerris, de Starterslening in het Actieplan Wonen hebben gekregen. Dit plan is deze week vastgesteld door de Provinciale Staten, waarmee de Starterslening verder uitgewerkt gaat worden en iedere Gelderlander zeker kan zijn van een betaalbaar dak boven het hoofd.

Mehmet Sahan is Statenlid in Gelderland voor de PvdA

Reacties


Tags assigned to this article:
Mehmet Sahannieuwsnieuws geldersPvdAWonen

Related Articles

De 8 meest invloedrijke Arnhemmers van Turkse origine

50 jaar Turkse immigratie in Arnhem betekent natuurlijk ook veel voor de stad en veel voor de bewoners van Arnhem.

Zwaar gewonde ernstig ongeval is een bekende voetballer

De zwaargewonde persoon van het ongeluk van gisterenavond blijkt een bekende voetballer te zijn in het amateurvoetbal. Het gaat om

Heftige beelden Marokkaan en de politie

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man van poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling, vernieling en drugsbezit. In de volledige