Mohammed Ouali op de bres voor vrijwilligerswerk

Mohammed Ouali op de bres voor vrijwilligerswerk

Als vrijwilliger maak je een verschil in de samenleving of in iemands dag. Je helpt een ander, op een manier die bij jou past! Deze woorden zijn Mohammed Ouali (46), uit het hart gegrepen. Hij beleeft enorm veel plezier aan zijn vaste vrijwilligersklus op de woensdag. Dan bezorgt hij voor een maaltijdservice in de Geitenkamp, ruim 40 versbereide maaltijden bij veelal oudere mensen aan-huis: “Even opwarmen en hup aan tafel!”

Ouali werd anderhalf jaar geleden gepolst voor deze klus, naast zijn vaste activiteiten voor Siza Arnhem: “In het begin was het best even wennen en puzzelen met een aantal adressen! Verstopte huisnummers, of straten met een wonderlijke wending. Dan liep ik lang te zoeken naar die ene nummer 7, maar gelukkig ben ik niet op mijn mondje gevallen en vond ik uiteindelijk altijd het juiste adres.”

Zin in de dag
Ouali komt bij woonhuizen, maar ook in verzorgingscomplexen. “De mensen vinden het gezellig als ik er weer ben; soms ben ik hun enige contact op de dag … dan vragen ze of ik een potje Rummikub met ze wil doen. Ik houd altijd een kort praatje, informeer hoe het met ze gaat en of ze een beetje zin hebben in de dag. Zo was er een meneer die de eerste keer dat ik kwam, nauwelijks interesse toonde in het eten. Hij zei dat hij geen zin meer had in het leven. Daar schrok ik best wel van. Ik kwam even bij hem zitten, praatte wat en liet de heer wat opnamen zien van een figurantenklus, een grote hobby van mij. De meneer vond dat wel leuk en de weken daarna zag ik hem opveren, steeds weer benieuwd naar mijn belevenissen van die week!“

Matchmaker
Ook herinnert Mohammed Ouali zich nog een ander mooi voorval. Al lange tijd bracht hij eten bij een oudere dame. Terwijl zij hem gedag zei op de gang, trof Mohammed daar ook een andere klant, een oudere heer. Deze man woonde sinds kort in het complex en kende nog maar weinig mensen. Waarop de ‘matchmaker’ in Ouali gelijk in actie kwam: “Ik wenkte de mevrouw en stelde haar voor aan de nieuwe buurman. En toen bleek dat de heer vroeger ook nog gewerkt had voor de overleden man van de dame. Ze hadden ineens van alles met elkaar te bepraten. Ik stond erbij en genoot. Tot de heer naar mij knipoogde dat ik nu wel kon gaan …”, vertelt Ouali lachend. “Het schijnt dat ze later nog eens bij elkaar op de koffie zijn geweest, hartstikke leuk toch!”
Bijzonder confronterend voor de getogen Arnhemmer is nog altijd de blinde mevrouw die hij maaltijden bezorgt. Zij herkent hem puur aan zijn loopje en zijn stem. Het doet hem telkens weer beseffen hoe rijk je als mens bent met een goede gezondheid.

Doel in de week
Ouali: “Vrijwilligerswerk is er voor iedereen. Bij een wijkcentrum, vereniging, stadstuin of verzorgingshuis, er is zoveel te doen! Je komt onder de mensen, doet leuke contact en hoort ergens bij. Het geeft je een doel in de dag of de week – structuur – en er wordt op jou gewacht! Waarom zou je op de bank blijven zitten? Daar wordt toch niemand beter van?”

Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld kijken in de vacaturebank van: www.vrijwilligerscentralearnhem.nl. met filters voor de duur van een klus (kort of langer) of de locatie (wijk), en meer.

Advocaat zoeken | Advocaat in de buurt | Advocaat Arnhem

ReactiesRelated Articles

D66 Arnhem kiest enthousiast team voor 2022-2026

Op vrijdag 3 december presenteert D66 Arnhem de kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Onder aanvoering van lijsttrekker Mattijs Loor,

Ex-Imam Turkiyem moskee bezoekt Ulu moskee in Utrecht

De ex-imam van de Turkiyem moskee (Diyanet) in Arnhem was vandaag op bezoek bij de Ulu moskee in Utrecht. Reacties

‘Bigfoot’ uit Presikhaaf is al drie keer staande gehouden

Sinds dat de avondklok is ingegaan is er iets vreemds gaande in sommige delen van Arnhem. De politie is druk