Minder snel naar Turkije of Marokko voor een begrafenis

Minder snel naar Turkije of Marokko voor een begrafenis

Goed nieuws voor moslims in Arnhem en omgeving. Het college van burgemeester en wethouders in Arnhem stemde in met de ‘Visie en inpassing Islamitische begraafplaats’. Het college schaart zich hiermee achter het idee en bereidt een bestemmingsplanwijziging voor om de begraafplaats mogelijk te maken. Medio 2020 stemde de hele Arnhemse raad voor het voorstel van DENK om eeuwige grafrust mogelijk te maken. Het voorstel werd mede ingediend door het CDA en PvdA.

advies over medische behandelingen en uw zorgverzekering

Begraafplaats komt in de buurt van het Postillion hotel

In de buurt van het Postillion hotel wordt de aanleg van een Islamitische begraafplaats voorbereid. De initiatiefnemers Stichting Islamitisch Begraven (IBN) en Iman Stratenus hebben de grond gekocht en onderzoek gedaan naar onder andere de gevolgen voor het landschap. Verwacht wordt dat hierdoor inwoners uit Arnhem en de regio minder snel naar Turkije of Marokko gaan voor een begrafenis. Moscowa heeft op dit moment een kleine ruimte als Islamitische begraafplaats, zonder eeuwige grafrust.

Eeuwige grafrust was niet mogelijk in Arnhem

Wethouder Bouwkamp van ruimtelijke ordening was positief over het besluit van het college: ”Bij Islamitisch begraven moet sprake zijn van eeuwige grafrust. Die mogelijkheid was er in Arnhem niet. Daarom worden veel moslims noodgedwongen begraven in het land van herkomst van ouders of grootouders, ook als zij in Nederland zijn geboren. Als moslims in Nederland begraven worden is het voor de nabestaanden ook makkelijker om het graf te bezoeken.”

Volgens de initiatiefnemers hebben de ontwikkelingen geen negatieve effecten en op de beschermde soorten en gebieden. Dit naar aanleiding van een natuurtoets en een QuickScan ecologie. Parkeren voor bezoekers kan worden geregeld op de parkeerplaats van het Postillion hotel. Dat hebben de initiatiefnemers met het hotel afgesproken. ”Door de zorgvuldigheid en aandacht hiervoor van de initiatiefnemers, kijk ik met vertrouwen naar de verdere uitwerking van de plannen.’’, aldus wethouder Bouwkamp. 

advocaat in arnhem en amsterdam

ReactiesRelated Articles

Eigenaar onvindbaar na verschrikkelijke aanval in Klarendal

Mayke Willemsen liet woensdagavond rond 23:00 uur haar hond uit naast het veldje van speelplaats de Leuke Linde in Klarendal.

Olde Beth als unieke en exclusieve locatie makkelijk bereikbaar voor bruiloften

Zalencentrum Olde Beth in Wehl is jaar en dag een begrip in de regio. Vanuit heel Nederland zijn er regelmatig

Ferhan Basaran trots na geboorte eerste nichtje

Ferhan Basaran, bekend van AFC Arnhem en futsalteam AFC Generalex is dinsdagnacht voor het eerst oom geworden. Basaran was emotioneel en