D66 Arnhem: Geen nieuwe snackbars rondom Arnhemse scholen

D66 Arnhem: Geen nieuwe snackbars rondom Arnhemse scholen

D66 Arnhem is ontevreden over het beleid van de gemeente voor gezond voedsel. De gemeente moet snackbars weren rondom scholen en in wijken met al veel aanbod. D66-raadslid Wimer Heemskerk: “Iedere Arnhemmer moet voldoende gezonde keuzes in zijn of haar omgeving hebben, en dat geldt in het bijzonder voor kinderen en jongeren.”

Eén op de zes kinderen in Nederland heeft overgewicht en dat aantal is groeiende. In sommige wijken is dat zelfs één op de drie kinderen. Daar houdt een kind zijn leven lang last van. De gemeente Arnhem zou daarom meer moeten doen om te zorgen voor gezonde voedselopties in de openbare ruimte. Nieuwe vestigingen van snackbars en fastfoodzaken moeten wat D66 betreft geweerd worden rondom scholen en in wijken die al een onevenredig groot aanbod aan ongezond voedsel hebben. Dat kan nu nog niet, maar aangekondigde wetgeving gaat dat mogelijk maken.

(ads)

Onbewust getriggerd

Op veel plekken is een wildgroei ontstaan aan ongezonde voedselkeuzes in de openbare ruimte. Het aantal fastfoodketens en snackbars is enorm toegenomen. Heemskerk: “Simpelweg de aanwezigheid van fastfood maakt dat het heel moeilijk wordt om bewust te kiezen. Die keuze is ook niet zo vrij als we zelf vaak denken: onze hersenen zijn zo gemaakt dat we zoveel mogelijk calorieën willen binnenkrijgen. Daardoor worden we allemaal, vaak onbewust, enorm getriggerd door eten met veel vet of suiker én eten op het moment dat we het tegenkomen.” Op dit moment is precies dat ongezonde voedsel op veel plekken niet uit het straatbeeld weg te slaan. Heemskerk. “Op zijn minst zouden we moeten zorgen dat naast die ongezonde keuzes ook genoeg gezonde keuzes in de omgeving van Arnhemmers aanwezig zijn.”

Meer gezonde opties

Deze week kondigde het kabinet aan dat de gemeenten meer mogelijkheden gaan krijgen om te zorgen voor genoeg gezonde keuzes in de openbare ruimte. Zo kunnen in de toekomst nieuwe vestigingen van voedselaanbieders met overwegend ongezonde opties (zoals snackbars en fastfoodketens) geweerd worden rondom scholen en in gebieden die al veel aanbod in ongezond voedsel hebben. Reden voor Heemskerk om hierover schriftelijke vragen aan het Arnhemse college te stellen. Wat hem betreft gaat de gemeente Arnhem die mogelijkheid volop inzetten. “Het moet voor iedereen zo makkelijk mogelijk worden gemaakt om bewuste keuzes te maken. In dit geval betekent dat ook het wegnemen van een overvloed aan prikkels.” Ook wil het raadslid dat de gemeente zich meer gaat inzetten om voedsel bij Arnhemse organisaties en bedrijven gezonder te maken. Bijvoorbeeld door het aanbod van gezonde lunchopties in kantines.Related Articles

PvdA en Groen Links stellen vragen over prijsstijging stadsverwarming

Arnhem wil graag duurzamer worden. Een van de keuzes die hierin gemaakt wordt is om zo snel mogelijk gasloos te

PvdA: veiligheid terug in de wijk

De PvdA wil buurten veiliger maken door bewoners zelf te laten bepalen hoe hun wijk veiliger moet worden. Dat staat

D66 Arnhem introduceert ophaaldagen

D66 Arnhem nodigt zowel leden als niet-leden uit om mee te praten over het verkiezingsprogramma van 2018. Hiervoor organiseert D66

Geverifieerd door MonsterInsights