Aandacht voor wat er speelt ‘onder de huid’

Aandacht voor wat er speelt ‘onder de huid’

Op dinsdag 25 juni wordt op Wereld Vitiligo Dag wereldwijd stilgestaan bij de huidaandoening vitiligo. Deze auto-immuunaandoening, die door pigmentverlies witte plekken op de huid veroorzaakt, komt bij circa 1% tot 2% van de mensen voor. “Er zijn mensen die vitiligo kunnen accepteren, anderen verbergen de huidaandoening. Juist die laatstgenoemde groep ervaart meer stress en heeft hierdoor meer kans op de ontwikkeling van psychische klachten. Dit kan van invloed zijn op de verdere ontwikkeling van vitiligo,” aldus Paul Monteiro, voorzitter van patiëntenvereniging Vitiligo.nl.

(ADS) Hypotheekadviseur- en aankoopbegeleider Ozlem Ozay van OZQUR

Vooruitlopend op Wereld Vitiligo Dag organiseert de patiëntenvereniging op zondag 23 juni een event in de Metaal Kathedraal in Utrecht waar met name aandacht aan dat mentale proces, dus ‘onder’ de huid, wordt besteed. “Het begrip en de acceptatie van vitiligo en degenen die het hebben, is essentieel om de stigma’s rond deze aandoening te doorbreken. Mede daarom hebben wij als key speaker tv-persoonlijkheid Mark Baanders, die zelf ook vitiligo heeft, gevraagd te vertellen hoe hij omgaat met zijn vitiligo,” aldus Monteiro. Ook model Mo-Yccia, de Nederlandse Winnie Harlow, en de Belgische DJ Jana Vitiligo zijn present om de circa tweehonderdvijftig aanwezige mensen met vitiligo (en hun gezinsleden) een hart onder de riem te steken. “Zij geven vitiligo een podium en zijn een belangrijke inspiratiebron voor andere mensen met vitiligo,” aldus Monteiro.

Op de dag zelf bent u van harte welkom om in gesprek te gaan met Mark Baanders, model Mo-Yccia of DJ Jana Vitiligo. Verder vertelt Noa (12 jaar) haar verhaal. Zij heeft ernstige vitiligo, staat krachtig in het leven en schaamt zich niet voor haar vitiligo. Ellen Swaans (74) kreeg vier jaar geleden vitiligo en heeft het daar heel moeilijk mee. ‘Zwemmen is er voor mij niet meer bij’, aldus Ellen.


Tags assigned to this article:
arnhem nieuwsarnhems nieuwsnieuws arnhem

Related Articles

TOGG T10X: Turkse elektrische SUV binnenkort in Arnhem

Het Turkse TOGG zal binnenkort haar eerste elektrische SUV naar Nederland brengen. Althans niet via officiële kanalen hebben we begrepen.

Stadsregiotaxi heet vanaf 1 september Avan

Vanaf 1 september 2016 heeft de Stadsregiotaxi een andere naam: Avan. Het aanvullend openbaar vervoer waarvoor gemeenten in de regio

Dood Tyson Haynes (26) heeft veel impact op Arnhemmers

De 26-jarige Tyson Haynes uit Arnhem is in de nacht van maandag op dinsdag doodgeschoten op de Thaliastraat in de

Geverifieerd door MonsterInsights