Arnhemse kunst levert 91.000 euro op voor de voedselbank

Arnhemse kunst levert 91.000 euro op voor de voedselbank

Met de verkoop van 2000 kunstwerken uit de Beeldende Kunst Regeling (BKR) haalde de gemeente Arnhem 91.000 euro op voor de Voedselbank Arnhem. (f0to:Pixabay)

Overhandiging Cheque
Vandaag maakte wethouder Elfrink (cultuur en armoedebeleid) het eindbedrag bekend door een cheque te overhandigen aan Jos van Osch, penningmeester van de Voedselbank. De kunstwerken lagen jaren opgeslagen in het depot van de gemeente. Door de succesvolle online veilingen hebben de meeste werken nu weer een trotse eigenaar. De veilingen werden uitgevoerd door het Notarishuis Arnhem, in opdracht van de gemeente Arnhem.

‘Opbrengst overtreft mijn verwachtingen’
Wethouder Elfrink:”De opbrengst overtreft mijn verwachtingen. Fantastisch dat we zo’n bedrag aan de voedselbank kunnen schenken. Deze organisatie, die volledig draait op vrijwilligers, zal dit geld zeker goed besteden. Ik bedank dan ook graag iedereen die een BKR-kunstwerk heeft gekocht. En, naast een mooi bedrag voor de voedselbank hebben de kopers hebben er samen voor gezorgd dat waardevolle kunst die in kelders lag te verstoffen, nu weer bewonderd kan worden.”

Beeldende Kunst Regeling
De Beeldende Kunst Regeling schonk kunstenaars destijds de mogelijkheid zich volledig aan hun beroep te wijden. In ruil voor kunstwerken die zij bij de gemeente inleverden, kregen de kunstenaars een uitkering. De regeling werd in 1987 afgeschaft door toenmalig minister van cultuur Elco Brinkman. Arnhem had ongeveer 11.000 kunstwerken in bezit. Een groot deel van de kunstwerken is destijds teruggenomen door de (ervan van de) kunstenaars.
Ongeveer 2000 kunstwerken zijn geveild. Er zijn vier veilingronden geweest. De eerste veiling was in juni 2016, de laatste vond twee weken geleden plaats. De opbrengsten waren respectievelijk €15.000, €12.000, €24.000 en €40.000. Het volledige bedrag komt ten goede aan de Voedselbank Arnhem.

De collectie bevatte werken van bekende Arnhemse kunstenaars zoals Arno Arts, Ad Gerritsen, Kees Rademaker, Theo van der Horst, Eva van Dam, Reny de Graaf en Jan Homan. Er waren veel schilderijen, maar ook beelden van marmer, brons, staal, glas en keramiek. De beelden brachten over het algemeen het meeste geld op. Het Koningsdrama 3-delig brons van Chris van der Berg leverde het hoogste bedrag op (€2.600), het portret van Elise Homans door Emilie Viegers was het duurste schilderij (€1.500).

Bron: Gemeente Arnhem


Tags assigned to this article:
BKR-kunstwerkkunst arnhemwethouder elfrink

Related Articles

Meer dan 1000 Arnhemmers bij iftar maaltijd Türkiyem moskee

Woensdagavond, tijdens Koningsdag, kwamen rond 20.00 uur meer dan 1000 Arnhemmers bij elkaar voor een iftar programma van de Türkiyem

Opening CrossFit NoGravity North in Klarendal

Per volgende week vrijdag 16 juli opent CrossFit NoGravity North in Arnhem de bijzondere houten deuren van de Sint-Jan de

Sale & Lease back van pand aan Oldenbarneveldtstraat

ARNHEM – In opdracht van Van Wijnen heeft BMV Bedrijfsmakelaars, partner in Dynamis, (voorheen Strijbosch Thunnissen Bedrijfsmakelaars) recentelijk twee hoogwaardige

Geverifieerd door MonsterInsights