Nederlanders betaalden binnen het Ottomaanse Rijk geen belasting

Nederlanders betaalden binnen het Ottomaanse Rijk geen belasting

Nederland en Turkije hebben een aparte en een interessante geschiedenis met elkaar. In plaats van Erdogan steeds neer te zetten als een dictator is het misschien wat interessanter om te kijken naar wat deze twee landen met elkaar hebben. Uiteindelijk draait alles toch om geld en macht. Wilders kan schreeuwen wat hij wil, maar zolang hij niet aan de macht wordt gebracht is er niets aan de hand. (foto: pixabay)

Eerste Nederlandse ambassadeur in Turkije
In 1612 kwam de eerste Nederlandse ambassadeur, Cornelis Haga, naar Istanbul. Istanbul was toen al Turks nadat het de stad in 1453 had verovert van de Grieken. Honderden handelaren uit de ‘Lage Landen’ kozen voor de belangrijkste Ottomaanse steden. Izmir was zelfs een van de belangrijkste handelssteden voor onze Hollanders. Er waren zelfs tot in de 20ste eeuw Nederlandse families die woonden in Turkije om handel te bedrijven.

Nederlanders betaalden geen belasting
De Nederlanders hadden ook altijd een bevoorrechte positie binnen het Ottomaanse Rijk. Nederlanders betaalden bijvoorbeeld geen belasting in ‘Turkije’. In 1924 sloot Nederland zelfs een vriendschap met Turkije: Ataturk en koningin Wilhelmina richtten zelfs samen een Nederlands-Turkse vereniging op.

Zo snel gaan we niet uit elkaar
Nederland is ook een van de landen met de meeste investeringen in Turkije. Zo snel gaan deze landen dus niet zomaar uit elkaar. Als er verkiezingen zijn in beide landen, wordt er nu weleens iets geroepen waar men eigenlijk niet achter staat. Rutte en Erdogan deden niets anders. Beiden waren bang voor hete succes van de oppositie. Achteraf gezien hebben beide er baat bij gehad om zo te reageren (zie uit slag verkiezingen in beide landen).


ReactiesRelated Articles

Zeeman trouwjurk van € 29,99 direct uitverkocht

De nieuwe trouwjurk van Zeeman is een grote hit, blijkt uit de eerste verkoopcijfers. Reacties

Tunahan Kuzu op bezoek bij Pauw

Onderstaande werd onlangs door Tunahan Kuzu gedeeld via zijn facebook-pagina: Reacties

Turkse-Nederlander vermist uit Nijmegen

De 21-jarige Mehmet Dursun laatst gezien in Nijmegen. Hij vertrok op een damesfiets vanuit Nijmegen en wordt sinds maandag vermist.