De reizende fototentoonstelling ’50 jaar migratie in Nederland’ in Arnhem

De reizende fototentoonstelling ’50 jaar migratie in Nederland’ in Arnhem

Atlas Cultureel Centrum in Den Haag gaat op 11 januari 2018 de fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ in aanwezigheid van de burgemeester, Ahmed Marcouch in Rozet aan een breed publiek presenteren.

De eerste generatie gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Melkunie, Compaxo Vleeswaren en betonfabriek de Meteoor werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is.

In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereen die hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland is gekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit.

Reizende foto expositie
De fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ bestaat uit foto’s en spullen (zoals bijvoorbeeld een dag schrift, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) van autochtone Nederlanders (werkgevers, collega’s, docenten, tolken, vrijwilligers van de kerken etc.) Turkse gastarbeiders en hun vrouwen en Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen.

Deze expositie laat zien hoe de eerste generatie gastarbeiders ( Turkse en Marokkaanse) erin slaagde een toekomst voor zichzelf en later ook hun gezin in Nederland op te bouwen. Zoals samensteller Sahin Yildirim stelt: “ Hiermee willen we onze collectieve geschiedenis vastleggen en beschikbaar voor een groot en nieuw publiek. Ik hoop van harte dat dit project bijdraagt aan onze gezamenlijke toekomst.”

Het is geen toeval dat dit project afkomstig is van Atlas Cultureel Centrum, opgericht door (klein-)kinderen van jonge, sterke mannen uit Turkije en Marokko die een halve eeuw geleden de stap naar Nederland waagden, op zoek naar een betere toekomst.

Waar: Rozet
Adres: Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem
Wanneer: 11 januari 2018 vanaf 18.45 uur

Geïnteresseerden kunnen het boek ‘50 jaar, 50 verhalen’ en ‘Een halve eeuw in Nederland’ na het programma voor € 19,99-; kopen en/of online bestellen via www.eenhalveeeuwinnederland.nl

De fototentoonstelling is daarna vrij te bezichtigen tot en met woensdag 31 januari 2018.
Er zijn bezoeken op afspraak mogelijk, voor groepen minimaal 15 personen.



Related Articles

Vrijwilligers Elsweide verbouwen commissiekamer tijdens Ramadan

Vrijwilligers van de Arnhemse voetbalvereniging Elsweide doen er alles aan om het clubgebouw gereed te maken voor het nieuwe seizoen.

Geheime ingang zorgt voor extra klanten bij Thaise massagesalon

Een nog niet nader genoemde Thaise massagesalon in Arnhem heeft weinig last van de coronacrisis omdat het klanten in het

Volgende week ernstige verkeershinder op de Velperweg

Vanaf zaterdag 14 oktober vindt er groot onderhoud plaats aan het kruispunt Velperweg, Bronbeeklaan en de Van Remagenlaan. De Van

Geverifieerd door MonsterInsights