Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?

Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?

Wellicht een wat schreeuwerige kop, populistisch? De ChristenUnie vond van wel in het door de SP ingediende agendapunt gisteravond in de Arnhemse gemeenteraad ‘Haatpredikers in moskeeën’. Aanleiding was het landelijke nieuws dat het kabinet de buitenlandse financiering van moskeeën uit verdachte hoek voor gemeentes verborgen heeft gehouden. Een kwestie die terecht gefronste wenkbrauwen geeft. Stond er dan een Arnhemse moskee op deze lijst? Nee, dat niet.

HaberArnhem.nl zoekt nieuwe investeerder | info @ haberarnhem.nl

Hoe belangrijk het is dat burgers van hun inspreekrecht gebruikmaken in de lokale politiek bleek ook tijdens dit debat weer. Galip Aydemir sprak namens zes van de acht Arnhemse moskeeën. In zijn betoog klonk oprechte teleurstelling. Waarom SP’er Gerrie Elfrink niet eerst met hen was komen praten? En ook tijdens zijn 8 jaar als wethouder niet een keer langs was gekomen bij één van de moskeeën? Nota bene op fietsafstand! Er wordt zoveel over en zo weinig met de moslimgemeenschap gepraat. Gerrie reageert dat het op dit punt niet nodig is om met elkaar in gesprek te gaan. Galip pareert dat dit uiteraard geen verplichting is, maar als je ergens een mening over wilt gaan verkondigen is het ‘wel zo netjes’ om dit te doen. Galip vertelt over de agressie, dreigbrieven en de recent aangekondigde haatmanifestatie bij één van de moskeeën, wat hem verdriet doet. Het is eerder een bron van radicalisering dan dat het de radicalen de stad uit zou jagen.

Uw reclame ook hier te zien?

Waarom zien we de moskeeën en de moslimgemeenschap niet als onderdeel van de oplossing in plaats van onderdeel van het probleem in de gezamenlijke strijd tegen radicalisering. Je zou verwachten dat dit debat koren op de molen is van de PVV, of zijn ook zij onder de indruk? Arnhem heeft god(of Allah)zijdank geen radicale haatpredikers in zijn moskeeën zoals we dat in andere steden wel zien. Wel is er in Arnhem sprake van radicalisering; het is bekend dat we hier relatief veel Syrië-gangers hebben wat een groot probleem is. Maar als de bron hiervan niet in de moskeeën ligt, moeten we dan blogs gaan schrijven die koppen ‘Haatpredikers in Arnhemse moskeeën!?’?


Galip laat mij met een wat ongemakkelijk gevoel achter. Ook ik had in de veertien jaar dat ik in Arnhem woon best een keer een moskee willen bezoeken. Hij nodigt ons allen uit voor de iftar, de maaltijd die moslims gedurende de ramadan vlak na zonsondergang nuttigen. Ik ga hier gebruik van maken, u ook?

bron: Huibert Veth/ via Arnhem Op Zijn Vethst

ReactiesRelated Articles

VIDEO Hooligans Graafschap slaan spelers Go Ahead in elkaar

Na afloop van het play-off duel tussen de Graafschap en Go Ahead Eagles (1-1) werd het veld bestormd door hooligans

´Ambulance kwam veel te laat voor bekende Arnhemmer´

Haci Balaev is eergisteren overleden nadat hij plotseling werd getroffen door een herseninfarct. De Arnhemmer was een bekende in de

Brandweer redt hond van verdrinkingsdood bij Immerlooplas

Zaterdagochtend heeft de brandweer een hond gered van de verdrinkingsdood. Na een melding kwam de duikploeg van de brandweer om