Minder schulden door Vroeg Eropaf-methode

Minder schulden door Vroeg Eropaf-methode

Arnhemmers die mee hebben gedaan aan Vroeg Eropaf, hebben het afgelopen jaar hun schuld fors zien dalen. Bij deelnemers aan het traject dalen de schulden. Reden voor Arnhem om verder te gaan met deze aanpak, en zelfs uit te breiden. Op 20 maart tekenden wethouder Martien Louwers en 15 organisaties een nieuw convenant om problematische schulden terug te dringen. Daarnaast werd een nieuw convenant Meldpunt Ontruimingen getekend.

‘Mooi dat we hiermee zoveel Arnhemmers kunnen helpen’, vindt wethouder Schulddienstverlening Martien Louwers. ‘Er rust een groot taboe op het hebben van schulden. Het duurt doorgaans wel 5 jaar voordat iemand om hulp durft te vragen. Dan zijn de schulden vaak al zo fors opgelopen, dat je er in je eentje niet meer uit kunt komen. En daardoor krijg je nog veel meer problemen. Dit Vroeg Eropaf-project helpt je dan echt vooruit.’

Website staat te koop info @ haberarnhem.nl

Schulden voorkomen

Met de methode Vroeg Eropaf willen de ondertekenaars gezamenlijk voorkomen dat problematische schulden bij inwoners ontstaan. Het niet-betalen van de vaste lasten is een belangrijk eerste signaal dat laat zien dat de financiële situatie zorgelijk is. Door dit te onderkennen en er letterlijk op af te gaan, kunnen veel problemen worden voorkomen. De betreffende huishoudens krijgen passende schulddienstverlening aangeboden.

Rekeningen weer betalen

De medewerkers van Vroeg Eropaf hebben inmiddels zo’n 1.000 Arnhemmers bezocht. Inwoners die meedoen aan het traject zien hun schulden dalen en zijn weer in staat om regelmatige betalingen te doen, voor bijvoorbeeld energie en huur. Het is vervolgens wel van belang dat ze niet opnieuw in financiële problemen komen. Daarom nemen de wijkteams 2 maanden na afloop van de Vroeg Eropaf-interventie contact op met de inwoner om te bespreken of alles goed gaat, of alle afspraken worden nagekomen en of er nog hulp nodig is.

Veel schuldeisers die vaste lasten innen van Arnhemse huishoudens doen mee met de aanpak. Het gaat om Menzis, CZ, VGZ, NUON, Eneco, Vitens, de woningcorporaties Volkshuisvesting, Vivare, Portaal, Habion, Omnia Wonen en Mooiland en de gemeente Arnhem zelf. Het convenant wordt medeondertekend door welzijnsorganisatie Rijnstad, die de huisbezoeken doet bij mensen met waar een zorgelijke financiële situatie dreigt. Ook VGGM en BKR uit Tiel tekenen het convenant. Zij verzorgen de datakoppeling.
Related Articles

Bekende Turkse Arnhemmer genaturaliseerd tot Nederlander

De bekende Turkse Arnhemmer, ondernemer en ex-voetballer Suleyman Kose is op 13 april genaturaliseerd tot Nederlander. De ‘Jaap Stam’ van

Barlas Döner voortaan zaterdag ook bij de Aldi…

Barlas Döner staat voortaan altijd met zijn speciale döner kraampje bij de Aldi in plaats van in Klarendal. De bekende

Overval met vuurwapen op lijnbus in Apeldoorn

Maandagavond rond 22:00 uur is er aan de Regentesselaan in Apeldoorn een overval op een lijnbus gepleegd. Twee jongens waren