D66, GL & AOP: “Wat doet onze gemeentesecretaris in Saudi Arabië?”

D66, GL & AOP: “Wat doet onze gemeentesecretaris in Saudi Arabië?”

De gemeentesecretaris van Arnhem, zeg maar de directeur van alle ambtenaren, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Saudi Arabië. Omdat het kabinet vorig jaar nog afzag van een bezoek aan dat land zijn D66, GroenLinks en de Arnhemse Ouderen Partij benieuwd naar wat Arnhem te winnen heeft bij dit bezoek. Gezamenlijk stelden zij op 8 mei schriftelijke vragen aan het college. 

Schriftelijke vragen namens D66, GroenLinks en Arnhemse Ouderen Partij

Geacht College,

Er is een hoop mis met de mensenrechten in Saudi-Arabië. Een land waar – om maar wat voorbeelden te noemen – blogger Raif Badawi werd veroordeeld tot duizend zweepslagen en een geldboete van 191.000 euro wegens het bijhouden van een blog. Vijftig slagen per week krijgt Badawi, elke vrijdag na het middaggebed. Twintig weken lang!

Vrouwen hebben veel minder rechten dan mannen. Saudische vrouwen hebben toestemming nodig van hun mannelijke voogd als zij willen reizen, werken of studeren. Vrouwen die zich verzetten tegen deze achterstelling krijgen te maken met intimidatie en arrestatie. Loujain Al-Hathloul werd op 15 mei 2018 voor een derde keer gearresteerd, samen met zes andere vrouwenrechtenactivisten. De redenen voor de arrestatie werden dit keer evenmin officieel naar buiten gebracht. En in Jemen leidt Saudi-Arabië luchtaanvallen die, willens en wetens, veel burgerslachtoffers maken. Wie zich hierover kritisch uitlaat wordt zwaar gestraft.Met de moord op journalist Jamal Khashoggi in oktober 2018, werd voor de internationale gemeenschap definitief duidelijk dat kroonprins Mohammed bin Salman allerminst een hervormer is en dat de repressie onder zijn bewind juist steeds gruwelijker vormen aanneemt. Niet voor niks besloot het kabinet afgelopen oktober niet af te reizen naar Saudi-Arabië.

Desondanks reisde onze gemeentesecretaris af naar Saudi-Arabië voor een bijeenkomst op 30 april over Putting Citizens First, georganiseerd door het Global Government Forum.

De fracties van D66, GroenLinks en de Arnhemse Ouderenpartij hebben naar aanleiding daarvan de volgende vragen aan het college:

  1. Hoe kijkt het college aan tegen de mensen- en vrouwenrechten aan in Saudi-Arabië? Vindt het college het gelet daarop passen dat de gemeente ambtelijk actief is in zo’n land?
  2. Bij de introductie tijdens de bijeenkomst werd de gemeentesecretaris geïntroduceerd als “the city manager and chief executor of the city of Arnhem”. Sprak de gemeentesecretaris namens de gemeente Arnhem? Zo ja, wat beoogde de gemeente Arnhem daar te bereiken met de aanwezigheid en deze presentatie?
  3. Wat (en voor wie) zijn de kosten en wat zijn de opbrengsten van deze dienstreis geweest en wat is de afweging geweest om dit te doen? Wanneer wordt de raad geïnformeerd over de resultaten van deze dienstreis?

Is het college bereid als een delegatie van het college/gemeente buiten het gebied van de EU treedt, de raad hierover vooraf te informeren over nut en noodzaak en beoogde inbreng?


Tags assigned to this article:
arnhems nieuwsnieuwsPolitiek Arnhem

Related Articles

Arnhemse Rabia Karaman trotse kandidaat van DENK in Gelderland

Fractievolger Rabia Karaman van de lokale Arnhemse partij Verenigd Arnhem is ook namens DENK kandidaat voor de Tweede Kamerverkiezingen van

Leden Arnhem Centraal kiezen Bob Roelofs als lijsttrekker

De leden van Arnhem Centraal, politieke partij in Arnhem, hebben wethouder Bob Roelofs gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in

Olympisch kampioen ontvangt judoboek van Hester Hoogland

Hester Hoogland geeft al jarenlang judoles  aan de jeugd bij Budo Sport Arnhem. Afgelopen jaren heb ze samen met een

Geverifieerd door MonsterInsights