Gemeente Arnhem laks met veiligheid galerijflats; PvdA verwacht daadkracht

Gemeente Arnhem laks met veiligheid galerijflats;  PvdA verwacht daadkracht

Nadat in 2011 in Leeuwarden de bovenste galerij van een flat bezweek en daarmee de galerijen van vier woonlagen omlaag kwamen, is eind 2015 een onderzoeksplicht ingesteld naar de veiligheid van balkons die uitsteken en galerijen voor dat type flats van vóór 1975. Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt nu dat het in Arnhem slecht gesteld staat met die onderzoeksplicht en dat maatregelen bij onveilige constructies uitblijven. De PvdA vindt dat de gemeente laks omgaat met de veiligheid van galerijflats en roept op tot actie.

Uiterlijk 1 juli van vorig jaar moesten alle eigenaren van de risicoflats voldoen aan de onderzoeksplicht door een onafhankelijke deskundige in te schakelen en indien nodig de vereiste maatregelen te treffen. Er zijn 71 eigenaren aangeschreven, waarvan er elf niet gereageerd hebben. Bij 22 flatgebouwen, allen in eigendom van particulieren of Vereniging van Eigenaren, is sprake van een gevaarlijke constructie, waarbij in elf gevallen maatregelen getroffen dienen te worden. De gemeente blijkt nu geen idee te hebben hoe ver het hiermee staat. De laatste rappelbrief van de gemeente is halverwege september 2017 verstuurd en van handhaving is nog geen enkele sprake.

De PvdA vind het onbegrijpelijk dat eigenaren van gevaarlijke flats nog geen onderzoek hebben laten verrichten naar de veiligheid van hun flatgebouw. Hanny van Nunen (PvdA): “De risico’s van onveilige balkons hebben we heel recentelijk nog kunnen zien toen tijdens de jaarwisseling een balkon in het Spijkerkwartier instortte. Daarom verbaast de lakse houding van de gemeente nog het meest. In Arnhem moet je prettig en veilig kunnen wonen en van de gemeente verwacht de PvdA veel meer daadkracht. Nu de deadline van onderzoek inmiddels met een half jaar is overschreden, verwachten we spoedig optreden van de verantwoordelijk wethouder.”


Reacties


Tags assigned to this article:
nieuws anhemPvdA Arnhemvragen politiek

Related Articles

SP Arnhem: Onterechte boetes bijstand moeten teruggedraaid worden

Chris Lenting, fractievoorzitter van de SP in Arnhem, reageerde via een blog op alle kritiek over onterechte boetes bij de

D66 Arnhem: Beter bijsturen op bijstandsbeleid

Enkele duizenden Arnhemmers zijn afhankelijk van een uitkering van de gemeente. Arnhem scoort hierin ieder jaar relatief hoog. Onbekend is

Ron König voorgedragen als nieuwe D66 wethouder

Ron König is voorgedragen als nieuwe wethouder voor D66 in Arnhem. Hij is momenteel nog bestuurder van jeugdzorg- en onderwijsinstelling