Pop-up stembus bij gemeenteraadsverkiezingen 2018?

Pop-up stembus bij gemeenteraadsverkiezingen 2018?

Stemmen in een pop-up stembus of een rondrijdend stembureau? Arnhem gaat deze mogelijkheden onderzoeken om de democratie dichter bij de mensen te brengen. Dit zei burgemeester Marcouch toe op vragen van D66. Commissielid Susan van Ommen: “Elke stem telt in Nederland even zwaar, maar niet iedereen kan even makkelijk van het stemrecht gebruik maken.”

Voor sommige groepen is het moeilijk tot onmogelijk om zelf naar het stembureau te gaan. Ook jongeren die voor de eerste keer mogen stemmen, weten vaak niet de weg naar het stembureau te vinden. In Arnhem zijn er vrijwel geen initiatieven om deze mensen te faciliteren. Om deze mensen toch een stem te geven wil D66 Arnhem experimenteren met alternatieve vormen van stemmen.

Experimenten met alternatieven

Op verschillende plekken in Nederland worden alternatieven aangeboden voor het stembureau op een vaste locatie. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 trok BNN’s Tim Hofman rond met een mobiele stembus, en in Den Haag is een succesvolle pilot uitgevoerd met een ‘pop-up stembureau’; een stembureau dat gedurende de dag op meerdere locaties een korte tijd letterlijk ‘oppopt’.

Pop-up stembus

D66 wil bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 een stembus door Arnhem laten rijden, die op verschillende locaties, bijvoorbeeld bij zorgcentra, scholen, MBO’s en HBO’s dienst kan doen als mobiel stembureau. De partij hoopt hiermee meer mensen naar de stembus te krijgen. “Er zijn nog veel te veel mensen, waaronder jongeren, wiens stem niet wordt gehoord. Dat moet anders. Een pop-up stembus kan hiervoor zorgen”, stelt Van Ommen.

In zijn antwoord op de vragen zei burgemeester Marcouch toe om de inzet van pop-up stembureaus en stemmen op MBO en HBO te onderzoeken.




Related Articles

DENK stijgt met 33% in de peilingen

In de zetelpeiling van EenVandaag en Ipsos stijgt DENK met 33% naar 4 zetels in de Tweede Kamer. Dit maakte

Arnhemse belangen niet verdedigd

Bij het bekend maken van de invulling van alle functies bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) bleek dat Arnhem in

Waarschuwing van bekende Arnhemse duo: ‘Doe geen domme uitgaven’

Heb je geldproblemen? Zoek dan hulp! Is een reactie van het Arnhemse dj- en producerscollectief om jongeren zoveel aan te

Geverifieerd door MonsterInsights