Kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers maakt wijk leefbaarder

Kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers maakt wijk leefbaarder
Van 3 t/m 7 juli vindt de vierde editie van kunst- en cultuurfestival Ruimtekoers plaats. Twee desolate buitenlocaties in de wijk Malburgen in Arnhem worden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Malburgen kwam het afgelopen jaar veelvuldig negatief in het nieuws; de wijk zou veranderen in een ghetto wanneer de gemeente niet ingrijpt.

Festival Ruimtekoers onderzoekt hoe de wijk weer in haar kracht kan worden gezet. Met kunst, workshops, lezingen, muziek, theater en een open call worden bezoekers, bewoners en programmamakers uitgedaagd om na te denken over de toekomst van de wijk. De opbrengsten neemt de gemeente mee in haar beleid om de stad leefbaarder te maken. Festival Ruimtekoers is een intiatief van Stichting Halfvol.Yosser Dekker, creatief directeur Ruimtekoers: “Overheden, woningbouworganisaties en sociale instellingen hebben moeite om stadsbewoners te betrekken bij maatschappelijke en stedelijke uitdagingen.

In 2050 woont 75 procent van de wereldbevolking in een stad. Dit betekent dat steeds meer mensen op een klein oppervlak samenwonen. Maar hoe blijven we fijn samenleven in die alsmaar groeiende stad? Ruimtekoers festival brengt bewoners en beleidmakers met behulp van kunst- en cultuurprojecten met elkaar in contact. Op deze manier worden ook bewoners betrokken bij de ontwikkelingen in de stad.”Editie 2019 in wijk Malburgen


Ruimtekoers 2019 focust zich op de kansrijke wijk Malburgen. Afgelopen jaar kwam de wijk veelvuldig negatief in het nieuws op o.a. NOS,Jeugdjournaal en Omroep Gelderland. Zij berichtten dat door het huidige woningbeleid wijken zoals Malburgen in ghetto’s veranderen. Dit beleid houdt in dat mensen met een laag inkomen alleen gebruik mogen maken van de goedkoopste sociale huurwoningen, anders kost het de overheid teveel huurtoeslag. Het gevolg is dat deze laagste inkomensgroep bij elkaar komt te wonen waardoor de diversiteit uit de wijk verdwijnt en verloedering dreigt. Festival Ruimtekoers wil daarom de bewoners uit de wijk met beleidmakers verbinden, zodat zij sneller tot concrete oplossingen kunnen komen.Opbrengsten Ruimtekoers omgezet in nieuw beleid

Dat kunst en cultuur mensen met elkaar verbindt, is bewezen tijdens de afgelopen editie van Ruimtekoers in Arnhem-Zuid. Maar liefst 11.000 mensen bezochten het festival, waar zij spraken over de toekomst van dit stadsdeel. Dit resulteerde in concrete adviezen over hoe de kwaliteit van de openbare ruimte verbeterd kan worden. Dit ging onder andere over het plaatsen van sporttoestellen in de buitenruimte, bewoners betrekken bij het beheren van openbaar groen, het organiseren van activiteiten in de buurt, maar ook bijvoorbeeld het aantrekkelijker maken van gevels en gebouwen. De adviezen zijn opgepakt door de gemeenteraad en het college van Arnhem.


Related Articles

Hasan ‘Boss’ Ozkara heeft zijn ware liefde gevonden in Kayseri

De bekende Arnhemse bakker, Hasan ‘Boss’ Ozkara heeft zijn ware liefde uiteindelijk gevonden in Kayseri. De plaats waar ook zijn

Politie doet onderzoek naar dode man in woning in Huissen

Vrijdagavond is er een dode man gevonden in een woning aan de Paalsteen in Huissen.

VIDEO “Onze Koerdische broeders en zusters zijn loyaal aan de Turkse staat”

De Turken en Koerden zijn geen vijanden. De terroristische organisatie PKK doet er alles aan om dit beeld te veranderen

Geverifieerd door MonsterInsights