D66 waarschuwt voor groei aantal mensen dat zich afkeert van overheid 

D66 waarschuwt voor groei aantal mensen dat zich afkeert van overheid 

Onlangs was in verschillende media aandacht voor de opkomst van een beweging van mensen die zichzelf ‘autonoom’ of ‘soeverein’ noemen. Volgelingen menen dat ze het recht hebben geen belastingen, premies of zelfs huur te betalen en ze denken dit zonder gevolgen kunnen doen. D66-raadslid Wimer Heemskerk: “Juist die mensen die al financieel onder druk staan, zijn gevoelig voor deze beweging. In de meest schrijnende gevallen, bouwen mensen die in deze fuik belanden in korte tijd hoge schulden op.” D66 wil voorkomen dat kwetsbare Arnhemmers door dergelijk extremisme dieper in de schulden raken. 

Een groeiende groep Nederlanders verklaart zich ‘autonoom’. Ze erkennen het gezag van overheden niet en weigeren belasting en boetes te betalen. Deze autonome afkeer van autoriteiten leidt vaak tot problemen. Wie niet betaalt, krijgt aanmaningen, hogere boetes en uiteindelijk de deurwaarder op bezoek. Ook de Belastingdienst en politie worden vaker geconfronteerd met mensen die denken dat ze zich kunnen onttrekken aan de Nederlandse regels en wetten. D66 vraagt het college of in beeld is in welke mate deze beweging ook in Arnhem voorkomt. 

Eenzijdig ‘contract’ opzeggen 

Afgelopen mei benoemde de AIVD de beweging als ‘een sub-narratief binnen anti-institutioneel extremisme’. In heel Nederland gaat het om zo’n 10.000 mensen is de inschatting. Er is overlap met coronasceptici, extreemrechtse mensen en mensen die in complottheorieën geloven. Ze geloven bijvoorbeeld dat de overheid een soort bedrijf is met slechte bedoelingen en ze denken dat ze het ‘contract’ met de overheid kunnen opzeggen door bepaalde brieven te sturen naar de Belastingdienst of de Kiesraad. Vaak onttrekken ze zich niet helemaal aan het systeem en blijven ze wel aanspraak maken op financiële voorzieningen, zoals toeslagen en de bijstand. 

Signaleren en afwenden 

D66 wil weten of er binnen de gemeente Arnhem aandacht is voor signalering van deze specifieke vorm van wanbetalers. En ook hoe mensen die in deze fuik belanden door de gemeente Arnhem worden ondersteund. Wimer Heemskerk: “Hoe wordt voorkomen dat schulden dusdanig oplopen dat mensen hier niet meer zelfstandig uit kunnen komen?” Naast algemene inzet in het verbeteren van bestaanszekerheid en het verhogen van het vertrouwen in de gemeente, zijn er wellicht meer specifieke mogelijkheden om te voorkomen dat mensen in deze fuik belanden. Ook vanuit maatschappelijk oogpunt is snel signaleren en voorkomen van belang. Heemskerk: “Wanneer inwoners zich afkeren van de overheid, staat dat een goed functionerende samenleving in de weg. Dan verliezen mensen niet alleen het vertrouwen in instituties die de rechtsorde beschermen en die zorgen dat we in vrijheid leven, maar verliezen ze ook het vertrouwen in elkaar.”  Related Articles

Run the World: overwin samen alle obstakels tijdens jullie tocht rond de wereld

Het meest unieke sportevenement waar samenwerken en landenkennis centraal staat. Studenten van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen organiseren in samenwerking

VIDEO dit doen vaders zonder na te denken HELDEN

Dit doen vaders nou eenmaal zonder na te denken.

Ophef na vondst illegaal vuurwerk bij 4 adressen in Schuytgraaf

Naar aanleiding van een melding van de moeder van een 11-jarige heeft de politie bij vier adressen in de Arnhemse