De nieuwe hypotheekregels in 2024

De nieuwe hypotheekregels in 2024

Vanaf 1 januari gelden er nieuwe regels voor hypotheken. Dat betekent mogelijk ook veranderingen voor jou als woningeigenaar of als je een huis gaat kopen. Wat er precies verandert rondom hypotheken in 2024?

Stijging van de NHG grens

De NHG-grens stijgt per 1 januari 2024 met wel €30.000. Dat betekent dat als je in aanmerking wil komen voor de NHG-regeling, je huis in 2024 maximaal €435.000 mag zijn. De Nationale Hypotheek Garantie brengt meer zekerheid als je een huis koopt en tijdens de looptijd van de hypotheek in betalingsproblemen komt of wanneer je de woning moet verkopen voor minder dan het aankoopbedrag. 

Extra leenruimte afhankelijk van het energielabel

Koop je een huis met een goed energielabel? Goed nieuws! Dan heb je vanaf 1 januari 2024 meer leenruimte. Om duurzame woningen te stimuleren, kan je extra geld lenen. Hoe hoog dit bedrag is, is afhankelijk van het energielabel van je toekomstige huis. Hieronder zie je een overzicht van de bedragen per energielabel. 

Extra leenruimte voor verduurzaming 

De extra leenruimte voor een woning met een goed energielabel, betekent niet dat er geen regeling is voor huizen met een laag energielabel. Ook voor huizen met een laag energielabel kan je extra leenruimte krijgen, maar dan moet je dit geld wel gebruiken om de woning te verduurzamen en zo het energielabel te verbeteren. Hieronder zie je een overzicht van de bedragen per energielabel.

Meer mogelijkheden voor alleenstaanden 

Als alleenstaande kan je in 2024 €16.000 meer lenen dan voorheen. Dit is een flinke meevaller voor alleenstaanden, waardoor zij nu meer mogelijkheden hebben op de woningmarkt. De extra leenruimte is onafhankelijk van inkomen, leeftijd of andere factoren. 

Studieschuld 

Als je een studieschuld hebt, heeft dit invloed op het bedrag dat je maximaal kan lenen. In 2024 kijken geldverstrekkers niet langer naar de oorspronkelijke totale studieschuld, maar naar het nog openstaande bedrag.

Overdrachtsbelasting 

Als je een starter bent en onder de 35 jaar bent, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de woningwaarde onder de €440.000 zijn. Vanaf 2024 wordt deze woningwaarde verhoogd naar €510.000,-.

(ads) Zoekt u een hypotheek of aankoopbegeleider in de buurt


Related Articles

Turks supertalent (7) uit Arnhem kiest toch voor NEC

Ismail Karaman (7) van Elsweide kiest toch voor NEC in plaats van De Graafschap waar hij eerder ook al een

Enorme drukte in Presikhaaf tijdens dodengebed Arnhemmer

Vrijdagmiddag was het enorm druk tijdens het dodengebed van de overleden Emine Ozyucel. Het gebed vond plaats bij de Turkiyem

Wietplantage reden van grote brand in Dieren

Zaterdagavond zijn er twee woningen aan de Van der Duyn van Maasdamstraat onbewoonbaar geworden en een derde woning liep schade

Geverifieerd door MonsterInsights