DENK vraagt spoeddebat aan over ‘provocatieve haatactie’ van PEGIDA

DENK vraagt spoeddebat aan over ‘provocatieve haatactie’ van PEGIDA

De fractie van DENK in Arnhem heeft een spoeddebat aangevraagd over een ‘provocatieve haatactie van PEGIDA’ die op 13 januari 2024 op het Jansplein in Arnhem werd gehouden. Fractievoorzitter van DENK in Arnhem, Yildirim Usta, heeft een interpellatieverzoek ingediend om vragen te stellen aan burgemeester Marcouch. Een interpellatieverzoek is een zwaarwegend middel om informatie te krijgen over een politiek, actueel en belangrijk onderwerp. Deze openbare gemeenteraadsvergadering wordt daarom op woensdag 24 januari 2024 gehouden.

”Bezorgdheid over extremistische haatactie al eerder geuit”

In het verzoek voor interpellatie geeft DENK aan dat het al voor ‘deze aangekondigde demonstratie’ op 12 januari een brief heeft verzonden waarin zij diepe bezorgdheid hebben geuit over deze extremistische haatactie, welke gericht was tot het beledigen en provoceren van moslims. Ook riep DENK burgemeester Marcouch op de demonstratie te verbieden. Marcouch was het daar niet mee eens reageerde in diverse media waarom deze demonstratie plaats kon vinden. Marcouch reageerde ook in diverse media dat het verbranden van korans in Nederland niet verboden is en valt onder het demonstratierecht.

Hypotheekadviseur en aankoopbegeleider Ozlem Ozay

”PEGIDA alle vrijheid gegeven om een koran te verbranden in Arnhem”

Usta geeft in het verzoek het volgende aan: ,,Niet alleen onze fractie, maar ook islamitische organisaties en ondernemers uit de binnenstad hebben hun ernstige bezwaren kenbaar gemaakt, waar helaas geen gehoor aan is gegeven. De burgemeester heeft er, tegen alle adviezen in, voor gekozen PEGIDA de vrijheid te geven om een koran te verbranden in het centrum van Arnhem. Dit heeft spijtig genoeg geleid tot ongewenste spanningen en ongeregeldheden.”

Debat begint met drie belangrijke vragen aan burgemeester Marcouch

Fractievoorzitter Yildirim Usta van DENK ‘is van mening de de ongeregeldheden voorkomen hadden kunnen worden als de burgemeester had besloten om de PEGIDA-demonstratie te beëindigen, gezien de beschikbaarheid van meerdere geschikte momenten hiervoor.’ Gebruikelijk bij een interpellatieverzoek is dat de leden van de gemeenteraad dan ook drie vragen stellen. De vragen die door DENK gesteld zijn treft u hieronder;

 1. Wat waren de concrete redenen waarom de diverse signalen vanuit de moslimgemeenschap
  en Arnhemse ondernemers, met name gericht op verstoringen van de openbare orde,
  onvoldoende aanleiding vormden voor de burgemeester om de PEGIDA-demonstratie aan de
  voorkant te verbieden?
 2. Waarom zijn de diverse momenten gedurende de betreffende middag van de demonstratie,
  zoals aangevoerd als rechtvaardiging voor het noodbevel, niet benut om de demonstratie te
  beëindigen in het belang van de openbare orde?
 3. Erkent de burgemeester dat hij heeft gefaald in het handhaven van de openbare orde?

Deze bijzondere gemeenteraadsvergadering is openbaar toegankelijk voor iedereen en is ook live te volgen via de website van de gemeente Arnhem.Related Articles

Kohinoor of India heropent en bezorgt tijdens corona

Kohinoor of India heeft haar deuren weer onlangs geopend voor bezoekers. Vrij snel na de opening moest de horeca haar

VIDEO Zo worden Turkse mensen tijdens de Ramadan wakker gemaakt voor ‘Sahur’

Zo worden Turkse mensen tijdens de Ramadan wakker gemaakt voor Sahur.

Damla uit Arnhem zamelt geld in voor vluchtelingen Dunkerque

One man can change the world. Dat bewijst Damla maar weer, actief als jongerenwerker. De jonge dame doet er alles

Geverifieerd door MonsterInsights