Wel of geen D66 aan tafel tijdens onderhandelingen in Arnhem?

Wel of geen D66 aan tafel tijdens onderhandelingen in Arnhem?

Nu de verkiezingen voorbij zijn, en informateur Paul Smeulders is aangesteld, is het wachten of D66 in Arnhem mee gaat doen aan de onderhandelingen. De informateur gaat in gesprek met alle partijen om te onderzoeken welke coalitiemogelijkheden er zijn. Politiek Arnhem is vooral benieuwd of D66 aan tafel mag gaan zitten van GroenLinks.

Met D66 erbij is er een meerderheid in Arnhem

Met 5 zetels is D66 een belangrijke schakel om te starten met de coalitieonderhandelingen, samen met GroenLinks (7), VVD (5), PvdA (3). In totaal zou het college, onder leiding van Cathelijne Bouwkamp, dan uitkomen op 20 zetels. Ware het niet dat D66 in het verleden, met een dichtgetimmerde bestuursakkoord, ook twee maal betrokken was bij een heftige collegebreuk.

Alleen Arnhem Centraal is niet genoeg

Indien D66 nu niet mee mag onderhandelen in Arnhem, omdat partijen dat verstandiger vinden, komt Arnhem Centraal in beeld met 4 zetels. Arnhem Centraal is nu ook al in het college en leverde in 2021 Bob Roelofs aan als wethouder. Het college heeft dan geen meerderheid omdat de partijen, met Arnhem Centraal (4) samen op 19 zetels uitkomen. Er moet dan nog wel een partij bij om Groenlinks (7), VVD (5) en PvdA (3) en Arnhem Centraal (4) te steunen aan een minimale meerderheid van 20 zetels.

PvdD (3), CDA 2) en DENK (2) mogelijk ook aan tafel

Veel keuze hebben de onderhandelende partijen dan niet meer om aan een meerderheid te komen. De SP (2) is geen reƫle optie vanwege veel felle botsingen in het verleden. De Partij voor de Dieren (3) is een serieuze kandidaat als er geen veto komt vanuit de VVD. Het CDA (2) en DENK (2) blijven dan nog over met 2 zetels. Beide partijen hebben de 2 zetels ook weten te behouden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Volt heeft ook 2 zetels in Arnhem, maar lijkt (nog) geen serieuze kandidaat voor het college omdat de partij weinig ervaring heeft.

‘Politiek is gebaat bij een constructieve samenwerking’

In het debat, afgelopen week, waarbij lijsttrekkers hun visie gaven op het formatieproces zei Cathelijne Bouwkamp het volgende: ‘Politiek is gebaat bij een constructieve samenwerking, maar uiteindelijk gaat het er om om te komen tot goede keuzes van de stad. Het verduurzamen van onze stad, de eerlijke verdeling van rijkdom, voldoende woningen voor iedereen, bestaanszekerheid en een goede en gezonde leefomgeving in een stad waar iedereen zichzelf kan zijn. Wij vinden het belangrijk dat we daar de komende jaren voor werken. In de stad en in de raad.

De verwachting is dat PVV (1), Christen Unie (1), FVD (1) en de Arnhemse Ouderen Partij (1) niet in beeld zijn tijdens de eerste ronde om te onderhandelen over een bestuursakkoord in Arnhem.

Maar zoals journalist Patrick Arink dat heeft aangegeven weet je het maar nooit in Arnhem: ‘Maar je weet het niet. Dit is Arnhem. In politiek Arnhem is alles mogelijk.’



Related Articles

Volkswagen Golf blijft in trek bij Arnhemse inbrekers

De politie in Arnhem-Zuid publiceerde de auto-inbrakenkaart van Arnhem-Zuid in de periode van 15 maart t/m 15 april 2016. Opvallend

Voorbeeldstad Arnhem: Turken, Marokkanen en Nederlanders samen aan de Halay

Arnhem is een prima stad waar iedereen goede contacten heeft met elkaar en dit ook laat zien tijdens verschillende gelegenheden.

Gemeente wil weten hoe jij denkt over de binnenstad van Arnhem

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 9 oktober gaat de gemeente bezoekers van de binnenstad vragen naar hun

Geverifieerd door MonsterInsights