D66 Arnhem: Voorkom gehoorschade bij Arnhemse jongeren 

D66 Arnhem: Voorkom gehoorschade bij Arnhemse jongeren 

Afgelopen week kwam het nieuws dat uitgaansgelegenheden zoals kroegen en clubs en poppodia voorlopig niet worden verplicht hun muziek zachter te zetten dan 100 decibel.* D66-raadslid Joris Brandts: “Het festivalseizoen is in volle gang. Helaas zien we een toenemend aantal jongeren dat te maken heeft met gehoorbeschadiging. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat hier voldoende bewustwording over is en er op festivals en in kroegen oordoppen beschikbaar zijn.” 

Het kabinet besloot onlangs, tegen het advies van de Gezondheidsraad in, om festivalorganisatoren, kroeg- en discotheekeigenaren niet te verplichten het geluidsvolume te verminderen. Dat levert voor ondernemers te veel problemen op, aldus het kabinet. Het kabinet zet nu in op afspraken met de horeca op vrijwillige basis en het gebruik van oordoppen. 

(ads) Advocaat uit de buurt in Arnhem

Meer jongeren met gehoorproblemen 

D66 ziet een toenemend aantal jongeren dat te maken heeft van gehoorbeschadiging. Naar schatting kampen ruim een miljoen Nederlanders met tinnitus. Tinnitus, ofwel het constant horen van een piep of ruis, is een van de risico’s voor concert- en clubgangers. Deze aandoening is nagenoeg onbehandelbaar en is vaak levenslang, zegt ook de WHO. 

Voldoende aanbod gehoorbescherming 

Het is belangrijk dat het probleem van toenemende gehoorschade onder jongeren wordt aangepakt. De D66-fractie stelde daarom mondelinge vragen aan het gemeentebestuur. Brandts: “We willen weten of Arnhemse uitgangsgelegenheden en festivals voldoende gehoorbescherming aanbieden aan bezoekers, bijvoorbeeld oordopjes. Het college kan bijvoorbeeld overwegen om daar bij de vergunningvoorschriften van festivals en uitgaansgelegenheden afspraken over te maken.” 

Bewustwording 

Naast gehoorbescherming is ook bewustwording van belang. Brandts: “Ik denk dat dat de gemeente meer kan doen om de risico’s van gehoorschade te beperken, bijvoorbeeld met een campagne. Arnhem is een bruisende festival- en uitgaansstad en dat willen we graag zo houden. Dan is het belangrijk dat iedereen op een veilige manier van de muziek kan genieten. Als we de cijfers zien kunnen we concluderen dat we niet genoeg doen om de gezondheid van het gehoor te beschermen.”

(ads) Horecagroothandel voor apparatuur en horecameubilair


Related Articles

Zomeractie: op de fiets naar de binnenstad levert geld op

Op de fiets naar de stad komen loont deze zomer. Wie vanaf 21 juni naar de stad komt met de

Vreemde Erdogan tweet van hoofdredacteur lokale omroep

De hoofdredacteur van RTV Arnhem, Dick Ter Hark, trok gisteren veel aandacht met zijn opmerkelijke tweet richting DENK-kamerlid Tunahan Kuzu,

PIN-automaat SNS aan de hommelseweg gaat weg

Ramon Barends van PSP’92 stelt vragen aan het college van burgemeester en wethouders in Arnhem over het verdwijnen van een

Geverifieerd door MonsterInsights