Wat gaan de huizenprijzen doen in 2024 en 2025? Verwachting stijging met 4,5%

Wat gaan de huizenprijzen doen in 2024 en 2025? Verwachting stijging met 4,5%

Vanuit mijn vak vind ik het altijd interessant om de woningmarktmonitor van verschillende economen bij te houden zodat ik up-to-date ben over de ontwikkeling en de verwachtingen. Deze keer deel ik de  verwachting/voorspelling van de RABOBANK economen RaboResearch met jullie. Zij publiceren elk kwartaal hun voorspellingen.

  • De dip in de huizenprijzen ligt na een jaar alweer achter ons, zo stellen economen van Rabobank.

De huizenprijzen zullen in 2024 naar verwachting de piek van vorig jaar zomer bereiken.

Daarmee heeft de dip in de woningmarkt slechts één jaar geduurd, waarbij de prijzen met ruim 6 procent daalden. De economen verwachten dat de huizenprijzen dit jaar nog 2,8 procent lager uitkomen dan in 2022. Maar in zowel 2024 als 2025 zullen ze vermoedelijk met 4,5 procent stijgen. Dat komt omdat huizenkopers volgend jaar meer kunnen lenen, terwijl de aantal te koop aangeboden woningen helaas beperkt blijft.

Aankoopbegeleider en Hypotheekadviseur Özlem Özay

Ook het economisch bureau van ING voorspelt dat de daling van de huizenprijzen in 2024 wordt goedgemaakt. Economen van die bank houden voor volgend jaar rekening met een iets minder uitbundige prijsstijging van 4 procent.

  • Dankzij loonstijgingen kunnen huizenkopers meer lenen, terwijl de krapte op de woningmarkt aanhoudt

Niet alleen de huizenprijzen gingen vorig jaar omlaag; ook het aantal woningverkopen was minder. Maar volgens RaboResearch is ook hier een kentering op komst. Dit jaar zal waarschijnlijk het laagste niveau in het aantal woningtransacties worden bereikt, waarna de markt in 2025 weer aantrekt.

Die omslag komt sneller dan de economen hadden voorzien. RaboResearch ging eerder voor 2023 uit van 180.000 transacties, maar trekt die prognose nu op naar 183.000. Voor 2024 wordt de verwachting verhoogd van 170.000 transacties naar 180.000. Het jaar erna zal het aantal woningverkopen weer stijgen, naar 184.000.

  • In zowel 2024 als 2025 zullen de huizenprijzen vermoedelijk met 4,5 procent stijgen

Dat de huizenprijzen weer stig, heeft alles te maken met de betaalbaarheid, die dit jaar snel verbeterde. Huizen zijn gemiddeld wat goedkoper dan vorig jaar. Daarnaast stegen de cao-lonen fors, als reactie op de hoge inflatie.

Uitgaande van een hypotheekrente van 4,7 procent kon een huishouden met twee modale jaarinkomens dit jaar bijna 24.000 euro meer lenen dan vorig jaar, zo rekenen de economen voor.

Volgens hen kunnen huishoudens in 2024 opnieuw meer lenen.

(ads) advocaat vreemdelingenrecht of advocaat UWV geschillen

Door al deze ontwikkelingen trekt de vraag naar koophuizen inmiddels weer duidelijk aan. Zo zagen makelaars het aantal bezichtigingen per woning de afgelopen maanden toenemen.

Tegelijkertijd staan er nog altijd weinig (en steeds minder) huizen te koop. Door de teruglopende nieuwbouw zet deze trend de komende jaren waarschijnlijk door, zo waarschuwen de economen van Rabobank. Minder nieuwbouw betekent meer schaarste. Die combinatie van meer vraag en een krap aanbod vormt een motor voor de huizenprijzen.

De economen verwachten dat de huizenprijzen volgend jaar in alle regio’s weer flink zullen stijgen.

  • De hypotheekrentes zullen in 2024 vermoedelijk wat gaan dalen

De verwachting is da de korte rente vast periode zal meer dalen dan de lange rente vast periode. De 10 jaar vaste hypotheekrente zal naar verwachting dalen naar rond de 3,50%. De 20 jaar vaste hypotheekrente zal onder de 4% komen. Het zijn geen grote dalingen en het zal ook niet zorgen voor veel voordeel voor huizenkopers. Iedereen in Nederland is op het ogenblik wel gewend aan de huidige rentes. Dit betekent dat huizenzoekers hier vooraf goed rekening mee houden.

Wil je weten wat dit allemaal voor jou betekend en ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden op de woningmarkt? Neem gerust contact met mij op.

OZQUR
Regio Arnhem/Nijmegen: Özlem Özay

Telefoonnummer: 06 – 2926 0232

E-Mail: O.Ozay@ozqur.nlRelated Articles

Turkse minister: Turken die PKK steunen raken Turkse nationaliteit kwijt

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verklaarde dat PKK-steuners in het buitenland geen Turkse staatsburgers meer kunnen zijn.

Heel Arnhem wacht met spanning op titelgevecht van Boy Boy

Vrijdag 28 mei aanstaande is het dan zover. De bekende Arnhemse kickbokser Boy Boy neemt het dan in een lang

VIDEO Al deze gasten rennen om Blastoise te vangen

Het is geen geintje, al deze mensen gaan met hetzelfde doel.

Geverifieerd door MonsterInsights